Livrare gratuită pentru comenzile de peste 50 USD
In calitate de client AIRSOFTDAKA.COM, ai la dispoziție, potrivit Regulamentului privind siguranța generală a produselor, în cadrul formularului de contact, un mod prin care poți semnala comercializarea de produse periculoase, ce pot avea efecte nedorite asupra sănătății sau siguranței consumatorilor.
Fond
Regulamentul (UE) 2023/988 al Parlamentului European și al Consiliului din 10 mai 2023 privind siguranța generală a produselor înlocuiește Directiva 2001/95/CE și urmărește să asigure sănătatea și siguranța consumatorilor și funcționarea pieței interne. Cadrul UE privind siguranța produselor nealimentare cuprinde în principal două seturi de instrumente legislative. În primul rând, există "legislația armonizată", inclusiv Regulamentul (UE) 2019/1020 privind supravegherea pieței și conformitatea produselor și legislația privind siguranța specifică produsului, cum ar fi Directiva privind echipamentele tehnice (2006/42/CE) și Regulamentul EIP (2016/425/UE). În al doilea rând, există această directivă privind siguranța generală a produselor, care se aplică tuturor produselor nealimentare care nu fac obiectul unor dispoziții legale armonizate specifice. De asemenea, se aplică parțial produselor armonizate menționate în ceea ce privește orice aspecte care nu sunt acoperite de legislația armonizată specifică menționată anterior.
Ca atare, oferă o "plasă de siguranță", asigurând protecția consumatorilor din UE împotriva oricăror riscuri pentru siguranța produselor.
Regulamentul 2023/988/UE înlocuiește Directiva privind siguranța generală a produselor din 2001. Directiva din 2001 trebuia actualizată pentru a aborda provocările legate de siguranța produselor pe care le prezintă tehnologiile emergente, inclusiv utilizarea inteligenței artificiale (IA) și a dispozitivelor conectate, și pentru a stabili obligații clare pentru piețele online, care sunt utilizate din ce în ce mai mult de consumatorii din UE.
Deoarece aceste norme generale de siguranță a produselor sunt stabilite sub forma unui regulament, ele sunt direct aplicabile în statele membre, deoarece, spre deosebire de cele ale unei directive, nu este necesar ca acestea să fie transpuse în legislația națională.
Regulamentul modernizează, de asemenea, RAPEX, sistemul de alertă rapidă pentru produsele periculoase, care este acum redenumit "Safety Gate" și se concentrează pe un schimb mai bun de informații cu privire la măsurile luate împotriva produselor nealimentare periculoase.
Obiectiv
Obiectivul Regulamentului privind siguranța generală a produselor este de a asigura protecția consumatorilor din UE împotriva produselor periculoase și de a garanta buna funcționare a pieței sale unice.
Definiții
Regulamentul definește termeni precum "produs", "produs sigur", "produs periculos", "risc", "risc grav", "introducere pe piață", "producător", "operator economic", "consumator" etc.
Conținut
Un "produs sigur" înseamnă orice produs care, în condiții normale sau previzibile în mod rezonabil de utilizare, inclusiv durata efectivă de utilizare, nu prezintă niciun risc sau doar riscurile minime compatibile cu utilizarea produsului, considerate acceptabile și în concordanță cu un nivel ridicat de protecție a sănătății și siguranței consumatorilor.
Este responsabilitatea operatorilor economici să introducă pe piață numai produse sigure. Producătorii au obligația de a efectua o analiză de risc și de a întocmi documentația tehnică înainte de a-și introduce produsele pe piață. Pentru a asigura trasabilitatea unui produs de-a lungul lanțului de aprovizionare, fiecare produs ar trebui să conțină informații care să permită identificarea produsului în sine, precum și a producătorului sau a altor operatori economici relevanți. În cazul în care operatorii economici iau cunoștință de faptul că un produs este periculos, aceștia trebuie să ia măsuri corective și să informeze, prin intermediul Safety Business Gateway (parte a Safety Gate), autoritățile de supraveghere a pieței și sa coopereze cu ele.
Furnizorii de piețe online au obligația de a se înregistra pe Safety Gate și de a identifica un singur punct de contact. Furnizorii de piețe online trebuie să se asigure că dispun de procese interne pentru siguranța produselor pentru a respecta cerințele regulamentului.
Regulamentul instituie, de asemenea, Safety Gate, care cuprinde trei elemente: în primul rând, un sistem de alertă rapidă privind produsele nealimentare periculoase, prin intermediul căruia autoritățile naționale și Comisia pot face schimb de informații cu privire la astfel de produse (sistemul de alertă rapidă Safety Gate); în al doilea rând, un portal web pentru a informa publicul și a-i permite să depună plângeri (Safety Gate Portal); și, în al treilea rând, un portal web care să permită întreprinderilor să își respecte obligația de a informa autoritățile și consumatorii cu privire la produsele periculoase și accidentele (Safety Business Gateway).
Regulamentul se aplică de la 13 decembrie 2024. Statele membre nu pot împiedica punerea la dispoziție pe piață a produselor care intră sub incidența Directivei 2001/95/CE care sunt în conformitate cu directiva respectivă și care sunt sau au fost introduse pe piață înainte de 13 decembrie 2024.
Coordonatorul la nivel național
La nivel național, a fost desemnată ca autoritate națională competentă Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC), instituția fiind astfel responsabilă de toate aspectele legate de supravegherea și de asigurarea respectării Regulamentului privind Siguranța generală a produselor.
În această calitate, instituția este punct de contact unic în ceea ce privește aplicarea Regulamentului și supravegherea pieței pentru a elimina sau a atenua riscurile pentru produsele relevante puse la dispoziție pe piață, precum și raportarea unor date și/sau informații către Comisia Europeană și cooperarea cu instituțiile asimilate din alte state membre.
Când este un produs periculos
Un produs este considerat sigur, conform GPSR, atunci când, în condiții de utilizare normale sau care pot fi prevăzute în mod rezonabil, care includ și durata efectivă de utilizare, nu prezintă niciun risc sau prezintă doar riscuri minime compatibile cu utilizarea produsului, considerate ca fiind acceptabile și respectând un nivel ridicat de protecție a siguranței și sănătății consumatorilor.
În spiritul GPSR, orice produse care nu sunt produse sigure, sunt considerate produse periculoase și în mod special acestea sunt reprezentate de:
– Produse care nu conțin informații suficiente privind comercianții (de exemplu, atunci când legea impune ca pe ambalaj/etichetă/produs să fie identificate persoanele responsabile pentru punerea produsului pe piață ori producătorul sau distribuitorul, avertizări de siguranță, etc.);
– Produse și/sau servicii reglementate (de exemplu, medicamente, suplimente alimentare);
– Jucării sau alte produse periculoase ce nu contin avertizările de siguranță necesare;
– Bunuri neconforme, bunuri fără marcaj CE, bunuri cu etichete neconforme etc.
Cine poate sesiza AIRSOFTDAKA.COM cu privire la un produs periculos
În cazul în care, în cadrul platformei AIRSOFTDAKA.COM este identificat un produs periculos (astfel cum acesta a fost detaliat mai sus), acesta poate fi raportat atât de către autorități, cât și de către orice persoană fizică sau entitate.
Pentru a putea fi analizată sesizarea, este necesar să includă o serie de elemente minime și anume:
(a) O explicație suficient de justificată a motivelor pentru care se susține că informațiile în cauză constituie produse periculoase;
(b) O indicație clară a localizării acestuia, de exemplu, URL-ul sau URL-urile exacte sau, dacă este necesar, informații suplimentare care să permită identificarea sa în cadrul platformei AIRSOFTDAKA.COM;
(c) Numele și adresa de e-mail ale persoanei fizice sau ale entității care transmite notificarea;
(d) O declarație care să confirme că persoana fizică sau entitatea care transmite notificarea are cu bună-credință convingerea că informațiile și susținerile cuprinse în notificare sunt exacte și complete.
Fără transmiterea acestor informații, sesizarea va fi considerată incompletă, existând posibilitatea de a rămâne fără răspuns.
Cum poate fi raportat un produs periculos către AIRSOFTDAKA.COM
Pentru a raporta un produs periculos, autoritățile, utilizatorii sau orice titular de drepturi poate utiliza formularul de contact de pe WWW.AIRSOFTDAKA.COM, folosind ca motiv ”Sesizări privind produse nesigure și/sau ilegale”.
Rechemarea produselor
În cazul inițierii unor acțiuni de rechemare a unui produs periculos, fie de către producător, distribuitor, importator sau persoana responsabilă ori autoritate, anunțul se va regăsi în cadrul secțiunii denumite Anunțuri rechemare produse, disponibilă pe AIRSOFTDAKA.COM.
Astfel, dacă un produs nu respectă prevederile legale în vigoare și există suspiciuni cu privire la acesta, se va iniția o acțiune de rechemare a produselor periculoase sau nesigure.
În cazul în care ați comandat un produs periculos pentru care există publicat un Anunț de rechemare, este necesar să urmați pașii menționați în cadrul anunțului respectiv.
Multumesc pentru abonare!
Acest e-mail a fost înregistrat!
Product | SKU | Description | Collection | Availability | Product type | Other details |
---|